Οι εκκλησίες
Το χωριό αποτελούσε από πολύ παλιά μια ενορία, ονομαζόμενη "Εκκλησιαστική Ενορία Αγίου Νικολάου Μαυρολιθαρίου". Υπαγόταν στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος. Οι κάτοικοι είχαν έντονο θρησκευτικό αίσθημα και προσπαθούσαν συλλογικά είτε να χτίσουν νέες, είτε να αναστηλώσουν παλιές εκκλησίες που είχαν χαρακτηριστεί επικίνδυνες. Μέσα στο χωριό υπήρχαν τρεις εκκλησίες, ο Άγιος Νικόλαος, η Υπαπαντή του Κυρίου και ο Άγιος Γεώργιος. Εκτός οικισμού βρίσκονται και σήμερα διάσπαρτα μικρά και μεγάλα ξωκκλήσια.
Τη δεκαετία του '90, με πρωτοβουλία του αείμνηστου Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Μαυρολιθαριτών Χ. Παλιούρα, οι εκκλησίες του χωριού -μικρές και μεγάλες- διακοσμήθηκαν με αγιογραφίες, βιτρώ παράθυρα, ξυλόγλυπτα έπιπλα και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα. Σήμερα οι εκκλησίες λειτουργούν συχνά, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου εκτός των άλλων οι οικογένειες αναλαμβάνουν να ανοίγουν τα ξωκκλήσια του χωριού για ιδιωτικές λειτουργίες.
Στη μεγάλη εκκλησία του χωριού που βρισκόταν στην πλατεία, τελούνταν όχι μόνο οι Κυριακάτικες λειτουργίες αλλά και όλα τα μυστήρια. Το 1863 κάηκε και έμεινε άθικτη μόνον η εικόνα της Παναγίας. Οι χωριανοί την ξανάχτισαν, αλλά οι σεισμοί και οι ιταλικές βόμβες της Κατοχής την κατέστησαν ετοιμόρροπη. Μετά το 1951 ο παλιός Άγιος Νικόλαος γκρεμίστηκε και στην ίδια θέση χτίστηκε μια νέα εκκλησία, μικρότερη της αρχικής.
* * * * * * * * * * * *
Υπαπαντή του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού
Η ανέγερση του ναού υπολογίζεται ότι ξεκίνησε το 1954 και αποπερατώθηκε το 1957, πάνω σε ερείπια της παλιάς εκκλησίας της Υπαπαντής του Κυρίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες που διασώθηκαν στον χρόνο, υπήρχε εκεί κατά το 1870 ένα μικρό κελλί όπου ζούσαν 2-3 καλόγριες μεγάλης ηλικίας. Ίσως η Υπαπαντή και ο Άγιος Νικόλαος να αποτελούσαν Μετόχια κάποιου μοναστηριού και πιθανότατα το μοναστήρι να ήταν η Παναγία της Καστριώτισσας, η Μεγάλη Παναγιά όπως την αποκαλούσαν τότε οι κάτοικοι της περιοχής.
Την τελευταία δεκαετία η Αγία Τράπεζα, η Ωραία Πύλη και άλλα σημεία του χώρου φροντίζονται και διακοσμούνται ιδιαίτερα, μιας και αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκλησία του χωριού. Το Πάσχα ο Επιτάφιος στολίζεται από τις γυναίκες ενώ το καλοκαίρι στη μεγάλη γιορτή του χωριού στις 22 και 23 Αυγούστου στα Εννιάμερα της Παναγίας, η περιφορά της Εικόνας συνοδεύεται από τον Ιερέα, αγόρια και κορίτσια με παραδοσιακές φορεσιές και πλήθος κόσμου.
Πάσχα στο χωριό
Εσπερινός και Αρτοκλασία της 22ης Αυγούστου 2012
Αγρυπνία Αγίου Φανουρίου
Εικόνα της Παναγίας
* * * * * * * * * * * *
Η Εκκλησία του Αη Γιώργη βρίσκεται στον Κάτω Μαχαλά. Από τη γερμανική κατοχή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έως το 1951 λειτουργούσε ως σχολείο με τους δασκάλους Ν. Παπανικολάου και Ε. Βασιλείου. Τις τελευταίες δεκαετίες, με ιδιωτική πρωτοβουλία και προσωπική εργασία έχει ανακατασκευαστεί πλήρως και λειτουργεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η μικρή καμπάνα στον πραύλιο χώρο με την πηγή, τα βιτρώ παράθυρα, ο φωτισμός των κεριών και η λιτή εσωτερική διακόσμηση συμβάλλουν στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της λειτουργίας.
* * * * * * * * * * * *
"Τούτο το ξωκλήσι είναι χτισμένο απέναντι από το χωριό μας προς τιμή του Αη Χαράλαμπου, που είναι ο θυρωρός του χωριού. Όποιος έρχεται του λέει το καλωσόρισες, μα και όταν φεύγει ... το ώρα καλή" (Μπάμπης Δ. Σκορδής, 1986).
Ποιος δεν θυμάται το εκκλησάκι στην είσοδο του χωριού με την ξύλινη πόρτα που σκύβαμε για να μπούμε; Και το κλειδί που κρύβαμε κάτω από την εξωτερική εικόνα του Αη Χαράλαμπου; Όλο το χωριό ήξερε την κρυψώνα και όμως ήταν μυστικό. Ποιος δεν θυμάται την ψάθινη σκούπα και το σιδερένιο φαράσι, το μπλε χαρτί που αγοράζαμε από τον Χαλετσοστάθη για να βάλουμε μπροστά στο ιερό, το μικρό μανουάλι που ανάβαμε τα κεριά και μόλις φεύγαμε τα σβήναμε;
Τη δεκαετία '90, με ιδιωτική πρωτοβουλία το μικρό εκείνο ξωκκλήσι που ήταν ανοιχτό για όλους τους επισκέπτες, γκρεμίστηκε και πάνω του χτίστηκε ένα άλλο μεγαλύτερο. Η μικρή νεόχτιστη εκκλησία διακοσμήθηκε και αυτή με όμορφα βιτρώ και ξυλόγλυπτα έπιπλα, ωστόσο δεν έχει διατηρηθεί τίποτα που να μας θυμίζει τον παλιό Άγιο Χαράλαμπο που συνδέθηκε άρρηκτα με τα παιδικά μας χρόνια.